Ниските нива на ваксиниране срещу най-новите варианти на COVID-19 и грип

...
Ниските нива на ваксиниране срещу най-новите варианти на COVID-19 и грип
Коментари Харесай

СЗО отчете невероятни ниски нива на ваксинация срещу COVID-19 и грип

Ниските равнища на имунизиране против най-новите варианти на COVID-19 и грип оказват напън върху здравните системи тази зима, споделиха пред Ройтерс водещи представители на публичното опазване на здравето. В Съединените щати, няколко европейски страни и други елементи на света през последните седмици има известия за възходящи хоспитализации, свързани с респираторни инфекции. Смъртността също се увеличи измежду по-възрастните в някои райони, само че надалеч под пика на пандемията от Коронавирус, предава Ройтерс.

Правителството на Испания в здравните заведения. Същото направиха и.

" Твърде доста хора се нуждаят от съществени медицински грижи поради грип, поради Коронавирус. Това е нещо, което можем да предотвратим ", сподели Мария Ван Керхов, краткотраен шеф на Световната здравна организация за подготовка за епидемии и пандемии.

Тя уточни " необикновено ниските " равнища на имунизиране против грип и COVID-19 в доста страни през този сезон, до момента в който светът се пробва да преодолее пандемията и нейните ограничавания.

Правителствата се пробват да разяснят рисковете, които към момента крие Коронавирус, и изгодите от имунизацията, откогато световната изключителна обстановка за публичното здраве беше оповестена за завършила през май 2023 година, споделиха специалисти по инфекциозни заболявания и здравни чиновници.

Само 19,4% от възрастните в Съединени американски щати са получили последната ваксина против Коронавирус въз основа на Националното изследване на имунизациите на Центъра за надзор на болесттите (CDC) на Съединени американски щати, макар рекомендацията всички възрастни да получат обновена ваксина, с цел да се предпазят от съществено заболяване.

Това се съпоставя почти със 17% от възрастните, които са получили двувалентен бустер през сезон 2022-2023 година, въз основа на действителни данни за имунизацията, докладвани на CDC от щатите.

Почти половината от възрастните в Съединени американски щати над 18 години са получили противогрипна ваксина през този сезон (44,9%), почти същото като предходната година (44%), съгласно CDC.

" Не считаме, че задоволително хора са получили обновената ваксина против Коронавирус ", сподели шефът на CDC Манди Коен в изявление. " Хората към момента не схващат, че Коронавирус към момента е по-тежка болест от грипа. "

Грипът съставлява 5,2% от незабавните визити при доктор в Съединени американски щати спрямо 3% за Коронавирус през седмицата, завършила на 30 декември. И въпреки всичко Коронавирус съставлява 10,5 от 100 000 хоспитализации през това време, спрямо 6,1 на 100 000 за грип.

В Европа грипът циркулира с по-висока скорост от Коронавирус, заяви Европейският център за предварителна защита и надзор на болесттите (ECDC). Общо 24% от представителна извадка от проби се оказаха позитивни през последната седмица на 2023 година по отношение на 19% две седмици по-рано.

Процентите са в сходство с предходните грипни сезони, сподели специалистът по респираторни вируси на ECDC Едоардо Колзани. Но " в този момент имаме COVID-19 като нов, нежелателен посетител ", сподели той.

ECDC не разполага с равнища на имунизиране за континента за грип или Коронавирус, само че Колзани сподели, че ранните данни демонстрират, че приемането на ваксина против Коронавирус е много под равнищата от времето на пандемията.

В Европа новите ваксини против Коронавирус се предлагат единствено за високорискови групи, като възрастни хора и имунокомпрометирани пациенти. Сред тези групи СЗО споделя, че би трябвало да има 100% покритие. Процентът на Коронавирус също се повишава в южното полукълбо през лятото, сподели СЗО и явно към момента не е сезонен вирус.

Миналия месец бяха регистрирани 850 000 нови случая на COVID-18 и 118 000 нови хоспитализации в международен мащаб, което е нарастване от ноември надлежно с 52% и 23%, съгласно СЗО, която добави, че действителните числа евентуално са по-високи.

Ваксините към момента са доста ефикасни за попречване на съществени болести, даже и да не блокират инфекцията, споделиха специалисти.

Скорошно изследване в списанието Lancet Infectious Diseases откри, че обновената ваксина, която е ориентирана към коронавирусния вид XBB.1.5, понижава риска от хоспитализация при Коронавирус със 76,1% при хора, наранени от по-нови разновидности, на база на публични здравни досиета от възрастни над 65 години.

Смята се, че тазгодишните противогрипни ваксини, направени от редица производители, понижават риска от хоспитализация с 52%.

Но " отмалялост от имунизация против Коронавирус " попречва усвояването, сподели Колзани. В Италия, да вземем за пример, 8,6% от отговарящото на изискванията население е получило третата си бустерна Коронавирус ваксина след първичната серия имунизации, демонстрират данни на Министерството на здравеопазването от 7 януари.

Данните за грипа към момента не са налични, само че изследване на Federfarma, асоциацията на италианските аптеки, сподели, че 15% от италианците са били имунизирани против грип тази есен, спрямо малко над 20% през предишния сезон.
 СЗО регистрира близо 10 000 жертви на COVID-19 след празниците
СЗО регистрира близо 10 000 жертви на COVID-19 след празниците

Служителите на здравната организация предлагат хората да се имунизират, когато е възможно
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР